Odyoloji

         Merkezimizde işitme seviyesinin belirlenmesine yönelik aşağıda belirtilen odyolojik değerlendirme  testleri yapılmaktadır.

 -Saf ses odyometresi

 -Çocuk odyometresi

 - Akustik empedans testi

 -Otoakustik emisyon

 - ERA

 -ASSR

 -Yeni doğan  işitme taraması

- Vestibüler değerlendirmesi 

- Koklear implant değerlendirmesi ve koklear implant hastalarının takibi .

 

 

KOKLEAR İMPLANT  (BİYONİK KULAK)

Koklear implantlar , standart işitme cihazlarından tam olarak faydalanamayan, ileri ve çok ileri derecede sensorinöral işitme kaybı olan kişiler için geliştirilmiş elektronik tıbbi cihazlardır. İşitme cihazları sesleri alır, güçlendirir ve dış kulak kanalına iletir. Bu cihazlar, hafif ve orta seviyede sensorinoral işitme kaybına sahip kişiler için tasarlanmıştır. İleri ve çok ileri derecede işitme kaybı söz konusu olduğunda, işitme cihazları yeterli gelmemektedir. Kulaktaki hasar ciddi boyutlarda olduğunda geleneksel bir işitme cihazıyla sesin güçlendirilmesinin bir faydası olmaz. Koklear implant, sinyali doğrudan işitme sinirine göndererek bu engeli aşar. Geleneksel işitme cihazlarının aksine, kulağın hasar görmüş bölgelerini pas geçer. Koklear implantlar sesi yakalar, işlemden geçirir ve işitme sinirini elektriksel olarak uyarır.

Koklear İmplant sistemi 2 kısımdan oluşur.

1- İç kısım (A), cerrahi yolla derinin altına, temporal kemiğe implante edilen bir alıcıdan ve kokleaya yerleştirilen elektrotlardan oluşur.

2- Dış kısım (B), kulak arkasına takılan bir ses işlemcisinden ve işlemciyi antene bağlayan bir birimden oluşur. Anten, içte kalan kısmın üstüne denk gelecek şekilde derinin üstüne manyetik olarak tutturulur.

Koklear İmplant nasıl çalışır?

1- Ses işlemcisi sesi yakalar ve dijital hale getirir.

2- Anten, derinin üstüne manyetik olarak tutturulur. Antenin görevi, ses işlemcisinden gelen dijital-leştirilmiş sesi implantın alıcısına iletmektir.

3- Manyetik implant alıcı, tam antenin altına denk gelecek şekilde derinin altına yerleştirilir ve aldığı
dijital verileri elektronik bir sinyale dönüştürüp kokleaya iletir.

4- Elekrotlar kokleaya yerleştirilir. Bu elektrotların her biri, belirli bir sinyal frekansına karşılık gelir.

5- Şifrelenen sinyal ilgili elektroda iletildiğinde, işitme siniri uyarılır.

6- Beyin, İşitme siniri üzerinden iletilen sesi algılar.Ses işlemcisi, her kullanıcıya özel programlar oluşturan bir uygulama yazılımı ile etkinleştirilir.