HADEM

 




TARİHÇE

Ç.Ü. Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi Müdürlüğü 1997 yılında faaliyete girmiştir . Kurulduğu yıllarda sadece işitme engelli bireylere eğitim verecek şekilde donanıma sahip olan Merkezimizde zamanla odyoloji birimiyle daha yakın çalışma ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaçla Ç.Ü. Tıp Fakültesi KBB anabilim dalından destek alınmış, Merkezimiz işitme engellilerin tanı ve tedavi alanlarında da güçlendirilmiştir.



VİZYONUMUZ

Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezinin vizyonu; bölgemizde yaşayan işitme engelli bireyleri en erken yaşta tespit ederek, ideal amplifikasyon ve rehabilitasyon programını uygulamak ve bu bireyleri topluma kazandırmak için ilk adımı atmaktır.

MİSYONUMUZ

 Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelliler Merkezi işitme engellilerin tanı ve rehabilitasyonundaki  tüm gelişmeleri yakından izlemeyi ve bölgemizdeki hizmet bekleyen hasta grubuna yeterli hizmeti verebilmeyi  amaçlar.


DEĞERLERİMİZ

-Akademik bir Merkez olma özelliğini sürdürmek

-Hizmet içi eğitimin sürekli olmasını amaçlamak

-Sorumluluk bilincinde olmak

-Ülkemizdeki benzer Merkezlere örnek olmak

-İşitme kaybının erken tanı ve tedavi önemini vurgulamak

- İnsan haklarına saygılı olmak. 


 

DEÖM YÖNERGESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

DUYMA ENGELLİ VE ÖZÜRLÜLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (DEÖM)

KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

 


KURULUŞ

Madde 1- 2547 sayılı yasanın 11.J maddesine dayalı olarak Çukurova Üniversitesi Senatosu’ nun 17/03/1992 tarih ve 4-3 sayılı kararı ile ‘ Çukurova Üniversitesi Duyma Engelli ve Özürlüleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEÖM) kurulmuş olup bu Merkezin kuruluş ve işleyişinde ‘Üniversitelerarası Akademik Teşkilat Yönetmeliği’nin ek 1 ‘ inci maddesi uyarınca hazırlanan bu yönerge hükümleri uygulanır.

ÇALIŞMA ALANI

Madde 2- Merkezin Amaçları:

a.           Duyma Engelli ve Özürü konusunda araştırma ve tedavi için gerekli desteği sağlayacak her türlü alt yapıyı kurmak ve çalıştırmak.

b.bBu alanı doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren her türlü bilimsel ve teknik araştırma ve uygulamaları teşvik etmek, desteklemek ve bunlardan resmi ve özel kuruluşlar ile diğer ilgililerin yararlanmasını sağlamak, bu kuruluşların talebi üzerine kendi alanına giren konularda danışmanlık hizmeti sağlamak.

c.      Üniiversitede bu alanda araştırma ve uygulama yapacak öğretim elemanı ve öğrenci yetişmesini teşvik etmek, bu kişileri desteklemek ve bu alanda yapılacak araştırmalarda gerekli koordinasyonu sağlamak.

d.      Bu alandaki araştırma ve uygulamalar için yerli ve yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak.

e.      Bu alandaki araştırma ve uygulamaları teşvik ve yapılan araştırmaları duyurmak amacıyla seminer , kurs ve konferanslar düzenlemek, gerektiğinde bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek.

f.        Bu alanda yapılacak her tür yayını teşvik ve gerçekleştirme ile kaynak yayınları içeren bir kitaplık kurulması için her türlü yatırımda bulunmak.

g.      Merkezin kuruluş amacına,  Yükseköğretim yasasının amaç ve ilkelerine uygun diğer çalışmaları yapmak.

ORGANLAR

Madde 3- Merkezin organları Merkez Müdürü, Merkez Kurulu ve Yönetim Kurulu’ dur.

MÜDÜR

Madde 4: Merkez Müdürü tercihan Merkezin çalışma alanı ile ilgili öğretim üyeleri arasından olmak üzere Tıp Fakültesi dekanı tarafından önerilen 3 aday arasından Rektör tarafından 3 yıl süre ile atanır. Süresi biten Müdür tekrar atanabileceği gibi görev süresi dolmadan aynı şekilde görevden alınabilir.
Müdür, Merkezde görevli tercihan öğretim üyelerinden en çok iki müdür yardımcısı atar. Müdürün olmadığı hallerde müdür yardımcılarından biri , müdür yardımcısı da bulunmazsa Yönetim Kurulu üyelerinden biri müdüre vekalet eder. Vekalet süresi 6 ayı aşamaz. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının görevi de sona erer.

MÜDÜRÜN GÖREVLERİ

Madde 5- Müdürün görevleri şunlardır:

a-    Merkezi temsil, Yönetim ve Merkez Kuruluna başkanlık etmek;

b-    Merkezin idari ilişkilerini yürütmek, Merkezin birimleri üzerinde genel gözetim ve denetim görevini yürütüp koordinasyonu sağlamak, gerek gördüğü hallerde birimler arasında personel ve görev değişikliği yapmak, Merkezin bütçe teklifini hazırlamak ve bağlı bulunduğu üst makama sunmak.

c-      Yurtiçi ve yurtdışı Araştırma ve Uygulama Merkezleri ile işbirliği yaparak amaca uygun proje ve karşılıklı yardımı gerçekleştirmek.

d-    Merkezin eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetleri hakkında her takvim yılının bitimini izleyen iki ay içinde bir rapor hazırlayarak bu faaliyet raporunu Merkez Kurulu’ nun da görüşünü alarak Merkezin bağlı olduğu üst makama sunmak.

MERKEZ KURULU

Madde 6- Merkez Kurulu Ç.Ü Tıp Fakültesi Dekanı, Merkez Müdür ve Müdür Yardımcıları, Ç.Ü Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi, Çocuk Psikiyatrisi bilim dalı ile Biyofizik, K.B.B, Nöroloji ve Nöroşirurji Anabilim Dalları Akademik Kurullarınca seçilen birer temsilci ve Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulu tarafından Fakültenin ilgili bölümlerinden seçilecek iki üyeden oluşur. Merkez Kurul kararıyla yeni ABD veya BD’ ları Merkez Kurul üyeliğine alınabilirler. Merkez Kurulu’ nun başkanı Ç.Ü Rektörü olup yokluğunda başkanlığa Tıp Fakültesi Dekanı, onun da yokluğunda Merkez Müdürü vekalet eder. Merkez Kurulu, her eğitim-öğretim yarı yılında, en az 1 kez olağan, Rektör, Tıp Fakültesi Dekanı veya Merkez Müdürü’ nün yazılı talebi üzerine ise olağanüstü toplanır.

MERKEZ KURULUNUN GÖREVLERİ

Madde 7-  Merkez Kurulunun görevleri şunlardır:

a-      Müdür dışındaki Yönetim Kurulu üyelerini seçmek.

b-      Merkezin amacına uygun araştırma politika ve stratejisini belirlemek.

c-      Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan yeni bütçe taslağını inceleyip onaylamak.

d-      Her bütçe döneminde saptayacağı belirli parasal miktarı aşan projelerin desteklenmesine karar   vermek veya bu konuda Yönetim Kurulu’nu yetkili kılmak.

e-    Yönetim Kurulu’ nun teklifi üzerine yeni araştırma birimlerinin kurulması veya mevcut araştırma birimlerinin kurulması veya mevcut araştırma birimlerinin çalışma kurallarını saptamak.

f-       Müdür tarafından hazırlanan yıllık faaliyet plan ve programları ile bu faaliyetlere ilgili esasları görüşüp   karara bağlamak.

g-      Müdür tarafından hazırlanan yıl sonu faaliyet raporları ile harcamaları incelemek ve görüş belirtmek.

h-      Bu yönetmelikte yapılması düşünülen değişiklikler konusunda Senato ‘ ya öneri sunmak.

YÖNETİM KURULU

Madde 8- Yönetim Kurulu, tabii üye olan Müdür dahil 5 kişiden oluşur. Yönetim Kurulu üyeleri, Merkez Kurulunca 3 yıl için seçilir. Yönetim Kurulu üyelerinden en az üçünün öğretim üyesi olması zorunludur. Müdür yardımcıları oy kullanmaksızın Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilirler. Yönetim Kurulu ayda en az bir kez olağan, Müdürün çağrısı üzerine her zaman olağanüstü olarak toplanır.

YÖNETİM KURULU’ NUN GÖREVLERİ

Madde 9: Yönetim Kurulu’ nun  görevleri şunlardır:

a-     Bu yönetmeliğe ve kuruluş amacına göre Merkezin genel çalışma düzenini tespit etmek ve ilgili  diğer yönetim konularında karar verip girişimlerde bulunmak.

b-     Merkez Kurulu’ nun kararları ile tespit ettiği esasların uygulanmasında Müdüre yardım etmek.

c-     Kaynak, araç-gereç ve zamanın araştırıcılar tarafından kullanılması ve paylaşılması, programlanması hakkında yöntemler geliştirmek ve bu yöntemler hakkında karar vermek.

d-   Kuruluş amacına uygun projeleri inceleyerek parasal sınırı Merkez Kurulu’ nca saptanan miktarın altında olan projelerin desteklenmesi ve desteklenme şeklini karara bağlamak.

e-    Merkezde yürütülen her türlü projenin yürütülmesini denetlemek, gelişme ve kesin raporlarını incelemek ve onaylamak, gerektiği hallerde proje sürelerini uzatmak.

Merkez Yönetim Kurulu bu amaçla her proje için kendi içinde bir raportör görevlendirir. Raportör gerekirse proje konusu ile ilgili Üniversite içi veya dışında görevli bir veya daha fazla sayıda danışmanın görüşüne başvurabilir.

Merkezde gerçekleştirilen veya Merkez tarafından desteklenen her türlü yayında Merkezin adının ve proje numarasının belirtilmesi ve anılan yayının bir kopyasının Merkeze verilmesi zorunludur.

f-       Merkez bünyesinde yürütülecek her türlü eğitim faaliyetlerini planlamak, yürütmek ve sonuç raporunu incelemek.

g-      Merkezin yatırım program ve bütçe tasarısını hazırlamak.

h-      Araştırma Merkezlerince desteklenen Araştırma ve Uygulamalarla ilgili araştırıcı ve patent haklarına ait esasları, gelirlerin dağılış ve kullanılış şekillerini ilgili mevzuata göre tespit etme.

i-        Araştırıcı ve uygulayıcı elemanların araştırma ve yayın konularında talep edecekleri mali destek hizmetlerini karara bağlamak.

j-        Çalışmalarla ilgili görevlendirmeleri karara bağlamak.

k-      Araştırma Birimlerinin kuruluş veya kapatılması için Merkez Kurulu’ na öneri götürmek, birimlerin işleyiş kurallarını hazırlayarak Merkez Kurulu’ nun onayına sunmak ve işleyişlerini denetlemek, Merkez Müdürü’ nün teklifi üzerine birim sorumlularını görevlendirmek veya görevden almak.

1-Araştırma Birimleri:

1-      Ç.Ü. Duyma Engelli ve Özürlüleri Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruluşunda beş ana birim bulunmakta olup bunlar (1) Duyma Engelli ve Özürlüler Tanı ve Tedavi Birimi, (2) Duyma Engelli ve Özürlüler Psikolojik Danışma ve Eğitim Birimi, (3) Gereç Bakım ve &Uum